Laat ons dit jaar anders een foto van de maan nemen

Laat ons dit jaar anders een foto van de maan nemen

Netwerksessie Diepenbeek - Namiddag programma - Praktijksessie 3

Dit is een innovatief STEM-project in een tso-school gesubsidieerd door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming (http://onderwijs.vlaanderen.be/nl/innovatieve-stem-projecten-in-30-bso-en-tso-scholen)

We starten met een brainstormsessie op het einde van het 5de of in het begin van het 6de jaar. Zo ook dit jaar met de sterrenkijker, de uiteindelijke opdracht luide , "maak een film van de maan gedurende 15 min".
De sterrenkijker met aardcompensatie brengt hier de oplossing van het gestelde probleem. Soms bouwen we ook voort op voorgaande projecten, ons tweede project was een mobiliteitsvraagstuk. "Een breed inzetbaar trapsportmiddel zonder verbrandingsmotor." Het antwoord daarop is een trapauto geworden met elektrische ondersteuning. Ronkende titels met een hoog realisatiegehalte, maar hoe vat je zo iets aan en wat zijn de valkuilen van dergelijke STEM-projecten.
We geven een overzicht van kenmerkende zaken die worden aangeboden in de verschillende leerjaren. Verder geven we nog een korte uitleg over ons projectlokaal dat stelselmatig is getransformeerd naar een FABlab dat toegankelijk is tijdens de middag voor onze leerlingen.
In het laatste jaar maken onze leerlingen iedere keer een vakoverschrijdend project, ondertussen kiezen we al een aantal jaren een opdracht die onder de noemer STEM valt.

Workshopsgever: Erik Marynissen - Don Bosco Hoboken

Download: Presentatie

Snelzoeken: