InkleurModel voor het STEM Onderwijs


Het InkleurModel voor het STEM-onderwijs

Om de nuancering die nodig is wanneer men spreekt over een STEM-workshop, -project, -les, -richting, of -school vorm te geven werd een InkleurModel ontwikkeld. Hierbij duidt de betrokken leerkracht of school aan wat STEM juist inhoudt voor een bepaalde les, richting,... door een antwoord te geven op de vragen ‘Waarom’, ‘Wat’, ‘Hoe’ en ‘Voor wie’.

Waarom? Het STEM-verhaal heeft economische en marketing aspecten, maar kan en moet ook een verhaal zijn dat leerlingen tijd en ruimte geeft om de STEM-wereld te ontdekken, hen de mogelijkheid te bieden in de STEM-wereld geïnteresseerd te raken en om hen, als ze daarvoor kiezen, een focus op de STEM-wereld te gunnen.

Wat? STEM wordt steeds ingevuld door iemand met een bepaalde achtergrond (als wetenschapper, ingenieur,...). In het InkleurModel vertaalt zich dit naar het ‘STEM-helix’ model, dat geworteld is in de vier disciplines. Elk van de vier disciplines wordt vergeleken met een DNA-streng, elke discipline is uniek en een onmisbaar deel van de STEM wereld. Dit wil niet zeggen dat alle disciplines altijd en overal in dezelfde mate aanwezig zijn.
Net als in een DNA-helix zijn er ook bruggen tussen de strengen van de STEM-helix. Deze bruggen stellen de ‘relevante samenhang tussen de verschillende disciplines’ voor.

Hoe? STEM wordt dikwijls geassocieerd met projecten rond een bepaald onderwerp. Echter is een diversiteit aan organisatie, methodieken, en evaluatie mogelijk en toe te juichen in STEM. Als vormgever van STEM-onderwijs loont het om na te denken over de keuzes voor hoe STEM wordt aangeboden. Deze keuzes zijn verbonden met de Wat?, Voor wie?, en Waarom?.

Voor wie? STEM initiatieven richten zich steeds tot een bepaald publiek. Naast het onderscheid in leeftijd kan men ook een onderscheid maken in de STEM affiniteit van de leerlingen. Een les aan leerlingen die zich inzetten voor STEM-focus of specialisatie is anders dan een les voor leerlingen waarbij de focus ligt op STEM-geletterdheid.

Download hier de blanco versie van het InkleurModel te gebruiken in jouw school: pdf formaat of jpg formaat.

Bekijk dit voorbeeld van ingekleurd model en de handleidingen hoe in te kleuren. Gedetailleerde informatie vind je in het Eindrapport.

Image: 
Template: 
Image